A gluténérzékenyek száma évről évre nő, lassan civilizációs betegségként tartják számon. Korai diagnózisa és kezelése jelentősen csökkenti a legtöbb szövődmény kockázatát, ehhez azonban ismerni kell, hogy melyek a gluténérzékenység jelei.
A gluténérzékenység jelei nagyon változatosak és nem mindegyik alakul ki mindenkinél. Sok ember emésztési problémákat tapasztal, például puffadást vagy székrekedést, miután gluténben gazdag ételeket fogyaszt, de előfordulhatnak megtévesztő tünetek is.
Mi a gluténérzékenység?
A gabonafélékben található glutén tulajdonképpen az egyetlen fehérje, amely ellenáll az emésztőenzimeknek. Valójában több száz rokon, de különálló fehérje, főként gliadin és glutenin összetett keverékéről van szó, amely hőstabil, és gyakran használják feldolgozott élelmiszerek adalékanyagaként a jobb állag, nedvességmegtartás és íz érdekében. A közhiedelemmel ellentétben a glutén nem „rossz”, hiszen a legtöbb ember számára nem okoz problémát, azonban a kevesébe szerencsések szervezete rosszul tolerálja.
Többféle, a gluténnel összefüggő kóros állapot létezik, amelyeket tévesen gluténérzékenységként emlegetnek, pedig nem mindegyik az. A gluténérzékenység (nem-cöliákiás gluténérzékenység) esetében a szervezet a gluténre túlérzékenységgel reagál, azonban ez nem jár együtt az antitestek magas szintjével, ami a lisztérzékenység (cöliákia) kapcsán megfigyelhető. Utóbbi egy autoimmun betegség, amely a vékonybélbolyhok sorvadásával, és ennek eredményeképpen, felszívódási zavarral jár. A gluténérzékenység tehát nem egyenlő a lisztérzékenységgel, sem pedig a búzaallergiával, ami az immunrendszer búzafehérjékkel szembeni reakciója, de nem autoimmun folyamat.
A gluténérzékenység jelei szerteágazóak
Mindenkinek más a tapasztalata a gluténérzékenységgel kapcsolatban. Egyes embereknél puffadás jelentkezik a gabonát tartalmazó ételek fogyasztása után, mások agyi ködre vagy depresszióra panaszkodnak, amelyek fokozatosan jelennek meg. A gyomor-bélrendszeri tünetek nagyon gyakoriak, sokan a gázképződésen kívül olyan jeleket észlelnek, mint:
- Gyomorfájdalom, amely az enyhétől a súlyosig terjedhet és rövidebb vagy hosszabb ideig tart
- Gyomorégés
- Hányinger
- Hasmenés
- Székrekedés
- Hányás
Aki gluténérzékenységben szenved, a tüneteket más szervek kapcsán is tapasztalhatja. Ezeket extraintestinalis tüneteknek nevezzük. A gluténintolerancia leggyakoribb nem emésztőrendszeri jelei közé tartoznak:
- Fáradtság, valamint szokatlanul alacsony energiaszint
- Fejfájás, amely akár migrénné alakulhat
- Hangulati rendellenességek, mint például a szorongás vagy a depresszió
- Agyi köd vagy dekoncentráció, amely valószínűleg abból fakad, ahogy a glutén neurológiai problémákat okoz
- Bőrproblémák, például az ekcémához vagy a pikkelysömörhöz hasonló viszkető kiütések
- Ízületi fájdalom
- Neuropátia, vagyis a kezek és lábak zsibbadása vagy bizsergése
A gluténérzékenység egyéb tünetei
A mikrobiomról ismert, hogy hozzájárul a bélrendszer általános egészségéhez és szerepet játszik az immunrendszer működésében. Kimutatták, hogy a glutén és a gliadin is megzavarja a mikrobiomot az erre érzékeny emberekben. Maga a gliadin aktiválhatja a citokineknek nevezett kémiai hírvivők termelődését, amelyek részt vesznek a gyulladásos válaszban, ezért túlzott gyulladásos válasz alakulhat ki.
A bél-agy tengelyre gyakorolt hatásai révén a glutén fogyasztása hajlamosíthatja a gluténérzékenységben szenvedőket a kognitív hanyatlásra és az olyan neurodegeneratív betegségekre, mint az Alzheimer és a Parkinson-kór. A nem-cöliákiás gluténérzékenységre jellemző szisztémás gyulladás elősegítheti az amiloid plakkok lerakódását, amelyek az Alzheimer-kórra jellemző jelenségek.
Honnan tudhatom, hogy glutén- vagy lisztérzékeny vagyok?
A gluténérzékenység funkcionális gasztrointesztinális rendellenesség, amelynek tünetei gyakran nehezen megkülönböztethetők a cöliákiától. Nincsenek olyan laboratóriumi vagy képalkotó vizsgálatok, amelyek kimutatják, emiatt a diagnózis elsősorban az összes többi lehetséges ok vizsgálatán és kizárásán alapul.
A gluténérzékenység tünetei a gluténfogyasztás után perceken vagy órákon belül, míg a cöliákiáé napokkal vagy akár hetekkel azután is jelentkezhetnek. Mindkettő egyaránt okozhat gyomor-bélrendszeri tüneteket, például gyomorfájdalmat, puffadást, hányingert és hasmenést, azonban a gluténérzékenység nagyobb valószínűséggel idéz elő olyan extraintestinalis tüneteket, mint a fejfájás, a fáradtság, az ízületi és izomfájdalmak, valamint az agyi köd.
Lehet, hogy a gluténérzékénység oka nem is a glutén
Egyes kutatók elmélete szerint azoknál, akiknek gluténérzékenyek, a probléma egyáltalán nem a glutén, hanem a gabonában található más vegyületek, az amiláz-tripszin inhibitorok. Ezek olyan fehérjék, amelyeket a növény állít elő, hogy megvédje magát a rovaroktól – lényegében természetes növényvédőszer. A modern búzát úgy nemesítették, hogy sokkal több ilyen fehérjét tartalmazzon. A probléma az, hogy a búzában (és esetleg más gabonaszemekben) lévő amiláz-tripszin-inhibitorok egyes embereknél gyulladást okoznak mind a beleikben, mind a testük más részein. Az ezeket a fehérjéket tanulmányozó kutatók azt feltételezik, hogy szerepet játszhatnak a cöliákiában, a nem-cöliákiás gluténérzékenységben és esetleg más, gyulladás okozta állapotokban.
Források:
https://www.health.com/gluten-intolerance-symptoms-7514846
https://www.verywellhealth.com/gluten-intolerance-8363792
https://www.verywellhealth.com/what-are-gluten-allergy-symptoms-563120
https://www.verywellhealth.com/what-is-it-in-gluten-grains-that-causes-gluten-sensitivity-3861684
https://rupress.org/jem/article/209/13/2395/40998/Wheat-amylase-trypsin-inhibitors-drive-intestinal
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28244676/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26457021/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25642988/