Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
GFR-érték javítása

GFR-érték javítása │ Így lassítható a vesefunkció romlása

A glomeruláris filtrációs ráta (GFR) betekintést nyújt a vese kulcsfontosságú funkciójába: a salakanyagok kiszűrésébe a vérből. Ha a vesék nem működnek megfelelően, a szervezet visszatartja a méreganyagokat, ami számos betegséghez vezet. A veseműködés és ezzel a GFR-érték javítása segíthet elkerülni ezeket.

A GFR azt méri, hogy percenként mennyi vér halad át a vese szűrőrendszerén, a glomerulusokon. Ha túl alacsony, az vesebetegséget és veseelégtelenséget jelezhet. A GFR-érték javítása az étrendünk és életmódunk megváltoztatásával szerencsére a legtöbbször lehetséges, de a kivételesen alacsony GFR-értékkel rendelkezők számára gyógyszerre és egyéb orvosi kezelésre lehet szükség.

Melyek az alacsony GFR-érték fő okai?

A vesék döntő szerepet játszanak szervezetünk egészségének megőrzésében azáltal, hogy kiszűrik a salakanyagokat a vérből és szabályozzák a vérnyomást. Azonban, különféle tényezők befolyásolhatják a működésüket és ezzel a GFR-értéket is, például autoimmun kórképek vagy krónikus vesebetegség. Az alacsony GFR-érték leggyakoribb okai közé tartozik még a magas vérnyomás, a cukorbetegség és egyéb olyan állapotok, amelyek érbetegséget okozhatnak. A vesék nem úgy regenerálódnak, mint a bőr és más szövetek, de a vizsgálatok kimutatták, hogy egy bizonyos fokon képesek rá. Helyes életmóddal javítható a veseműködés és megelőzhető a további károsodás.

Mi a GFR normál tartománya?

90 ml/perc/1,73 m2 feletti GFR-érték normál vesefunkciót jelez. 60 alatt csökkent veseműködésről, 15-29 GFR-értéknél rossz veseműködésről (közepes vagy súlyos vesekárosodással), míg 15 alatt veseelégtelenségről beszélünk. Noha a vesefunkció legjobb mutatója a GFR, ennek meghatározása nehézkes, ezért a mindennapokban a képletekkel becsült számítását alkalmazzák. A becsült glomerulus filtrációs ráta eGFR-EPI néven kerül feltüntetésre a laborleleten.

Hogyan érhető el a GFR-érték javítása?


Együnk több gyümölcsöt és zöldséget, kevesebb húst vagy állati fehérjét. A megnövekedett kreatinin és az alacsony GFR kéz a kézben járnak; az egyik probléma általában nem létezik a másik nélkül. Az állati eredetű élelmiszerek kreatint tartalmaznak, a kreatinból keletkező kreatinin pedig a veséken keresztül hagyja el a szervezetet. A növényi eredetű táplálékforrások nem tartalmaznak kreatint. A nagyrészt vegetáriánus étrend fenntartása segíthet csökkenteni a krónikus vesebetegség egyéb kockázati tényezőit is, beleértve a cukorbetegséget és a magas vérnyomást.

Szokjunk le a dohányzásról. A dohányzás egyéb egészségügyi problémák mellett magas vérnyomást is okozhat vagy súlyosbíthatja azt. A magas vérnyomás a krónikus vesebetegséghez kapcsolódik, így az egészséges vérnyomás fenntartása tovább javíthatja a GFR-értéket. 

Próbáljuk ki az alacsony sótartalmú diétát. A károsodott vesék nehezen választják ki a nátriumot, és a magas sótartalmú étrend magas vérnyomást okozhat, ami a vesék és ezzel a GFR-érték romlásához vezethet.  

Fogyasszunk kevesebb káliumot és foszfort. Mind a foszfor, mind a kálium olyan ásványi anyag, amelyet a vese nehezen választ ki különösen akkor, ha már legyengült, vagy károsodott. Maradjunk távol az ezeket bőségesen tartalmazó ételektől és ne alkalmazzunk olyan étrend-kiegészítőt, amelyben megtalálhatók. A káliumban gazdag élelmiszerek közé tartozik az édesburgonya, burgonya, fehérbab, joghurt, narancslé, brokkoli, sárgadinnye, banán, sertéshús, lencse, tej, lazac, pisztácia, mazsola, csirke és tonhal. A foszforban gazdag élelmiszerek a tejtermékek, a feldolgozott húsok, a csokoládé, a kóla és az ízesített vizek.

Mozogjunk rendszeresen. Az edzés javíthatja a cukorbetegség tüneteit, valamint csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Vegyük figyelembe, hogy a megerőltető fizikai aktivitás fokozhatja a kreatin kreatininné történő lebomlását, ami növelheti a vesék terhelését, és a GFR –érték további csökkenését okozhatja. A legjobb megoldás a rendszeres mérsékelt testmozgás, például a kerékpározás.

Törekedjünk az ideális testsúlyra. A legtöbb esetben a megfelelő testsúly az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás eredménye. A normál testtömeg fenntartása megkönnyíti a vérkeringést, és ennek eredményeként segíthet a vérnyomás szabályozásában. A javuló vérkeringés következtében a vese hatékonyabban szűri ki a méreganyagokat és a GFR-érték javulni fog.

Kezeltessük az alacsony GFR-érték kiváltó okát

A legtöbb krónikus vesebetegséget és az alacsony GFR-értéket más mögöttes állapotok okozzák vagy befolyásolják. Ilyen esetekben ezeket is kezelni kell a GFR-érték javítása érdekében. Ha egy másik állapot eredményez vesebetegséget, vagy ha vesebetegség idéz elé kapcsolódó problémákat, az orvos gyógyszereket írhat fel ezek kezelésére. 

A magas vérnyomás gyakran az alacsony GFR-hez kapcsolódik, ezért szükség lehet bizonyos típusú vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre. A lehetőségek közé tartoznak az angiotenzin-konvertáló enzimbénítók vagy az angiotenzin receptorblokkolók. Ezek a gyógyszerek fenntartják a normális vérnyomást, miközben csökkentik a fehérje mennyiségét a vizeletben, így a vesék kevésbé vannak megterhelve.

Más gyógyszerekre is szükség lehet a foszforszint szabályozásához, mivel a vesék nehezen tudják kiválasztani a foszfort.

Fontos! Akinek a GFR-szintje alacsony, minden olyan gyógyszer kapcsán beszéljen a kezelőorvosával, amit szedni kíván. Ez magában foglalja a vényköteles és vény nélkül kapható készítményeket. Előfordulhat, hogy teljesen kerülni kell a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, például az ibuprofen és a naproxen alkalmazását. 

Rendszeresen ellenőriztessük a GFR-szintünket

A vese egészségének javítása természetesen sok tényezőtől függ, és bizonyos módszerek egyeseknél jobban működnek, mint másoknál. A fő hangsúlyt az egyes alapbetegségek kezelésével a további károsodások megelőzésére kell helyezni. Még akkor is, ha sikeres a GFR-érték javítása, érdemes időről időre megnézetni. A GFR és a vesefunkció természetesen csökken az életkorral, valamint az izomtömeg-vesztéssel, ezt érdemes belekalkulálni.

Források:

https://wwv.bensnaturalhealth.com/blog/general-health/how-to-improve-kidney-function/

https://www.kidney.org/atoz/content/can-my-gfr-get-better

https://www.kidney.org/atoz/content/what-plant-based-diet-and-it-good-kidney-disease

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6941132/

https://www.wikihow.com/Increase-GFR


A honlapon és a bejegyzésben található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek nem az OÉTI, illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) szakvéleményei. Betegséggel, hatóanyagokkal, életmódváltással, táplálkozással kapcsolatban kérje orvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét!

Hasznos volt a cikk?

Iratkozzon fel hírlevelünkre és olvasson hasonló tartalmakat
Tudja meg, hogy Ön magnéziumhiányos-e!

Magnéziumhiány kalkulátorunkat használva néhány kérdés megválaszolásával kiderítheti, hogy Önnek szüksége van-e extra magnéziumpótlásra.

Töltse le ingyenes könyveinket!

Ha szeretne még többet tudni a magnézium élettani hatásairól, akkor töltse le 3 elektronikus formátumú könyvünket és ismerje meg a részleteket!

Tudja, hogyan védheti jobban egészségét?

Kevéssé ismert tények a magnéziumról amelyek befolyásolják az Ön egészségét!

3 letölthető könyvbe foglalva, 990 Ft értékű kuponnal.

Ajándék termék a következő vásárlásához!

A kosár oldal alján adja meg az OSIM93 kuponkódot és mi egy 1390 forint értékű Koncentrátum Érzékeny Bőrre 30ml terméket küldünk ajándékba a vásárlása mellé!

A kupon felhasználónként csak egy alkalommal alkalmazható és március 31. éjfélig használható fel!

A kedvezmény más kedvezményekkel együtt nem alkalmazható!

Kérdése van? Segítségre van szüksége?

Keresse kollégáinkat a +36 1 445 0532 telefonszámon, vagy az info@osimagnesium.hu email címen