Az egészséges emberek mintegy negyede panaszkodik időnkénti puffadásra, ami ha krónikussá válik, jelentősen ronthatja életminőséget és alááshatja az önbizalmat. De mit lehet tenni az állandó puffadás ellen?
Sajnos nem létezik egyetlen, mindenkinél működő megoldás az állandó puffadás ellen, mivel számos különböző ok állhat a hátterében, a betegségektől kezdve a nem megfelelő táplálkozáson át a stresszig. Mivel a betegségek orvosi kezelést igényelnek, ebben a cikkben elsősorban a helytelen életmódból adódó állandó puffadás ellen adunk tippeket.
Miért puffadunk fel?
Puffadás akkor fordul elő, amikor a gyomor-bél traktus megtelik levegővel vagy gázzal. Legtöbbször az étkezéssel lenyelt levegő és a szervezetben zajló emésztési folyamatok melléktermékeként keletkező gázok idézik elő, amelyek akkor termelődnek, amikor a vastagbélben lévő baktériumok lebontják az emésztetlen szénhidrátokat. Emellett összefüggésbe hozható a nem megfelelő életvitellel, de a menstruáció, a terhesség és a menopauza során bekövetkező hormonális változások is puffadást generálnak.
Tanulmányok kimutatták, hogy kapcsolat van a dohányzás és a gasztrointesztinális zavarok, különösen a puffadás és a székrekedés között, ezenkívül a cigarettázás növeli a puffadáshoz kapcsolódó számos betegség kockázatát, beleértve a nyelőcsőrefluxot, hasnyálmirigy-gyulladást, továbbá a gyomor- és bélrákot.
A folyamatos feszültség idővel befolyásolhatja az emésztőrendszer működést. Amikor a szervezet stresszhormonokat szabadít fel, az rontja az olyan funkciókat, mint az emésztés. Ennek eredményeként az élelmiszer lassabban halad át a gyomor-bél traktuson, így több ideje van erjedni, ami bőséges gázképződéshez vezet.
A károsodott bélflóra és a túlzott gáztermelődés között szoros összefüggés van. A kiegyensúlyozott bélflóra elengedhetetlen az egészséges emésztéshez. Ha ez az egyensúly felborul, számos emésztőrendszeri probléma jelentkezhet, köztük felfúvódás.
A helytelen életmód mellett az állandó puffadás valamilyen egészségügyi problémát utalhat, beleértve a szívelégtelenséget és más szívbetegségeket. Elterjedt az olyan étkezési zavarokban, mint az anorexia és a bulimia, de májproblémákból is eredhet. A petefészek- vagy vastagbélrák egyik tünete lehet, vagy olyan súlyos emésztőrendszeri problémára hívhatja fel a figyelmet, mint a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. E betegségek kapcsán azonban a legtöbb esetben a puffadás csak egy a számos tünet közül.
Bizonyos gyógyszerek, például az antibiotikumok és a fájdalomcsillapítók mellékhatásként puffadást okozhatnak.
Mit lehet tenni az állandó puffadás ellen?
Amennyiben az állandó puffadást nem egészségügyi probléma váltja ki, az alábbiak segíthetnek megszüntetni:
A vízivásnak rendkívül fontos szerepe van az egészséges széklet kialakításában, és ezzel a puffadás megszüntetésében. A víz segít felhígítani a béltartalmat, fokozza a bél perisztaltikáját, így a széklet könnyebben halad át a bélrendszeren.
Az étel megfelelő megrágása a legegyszerűbb dolog, amit tehetünk, hogy kordában tartsuk a puffadást. Ha nem így teszünk, a szervezetünk több emésztőnedvet választ ki, hogy felgyorsítsa a folyamatot, ez pedig megnövekedett gáztermelődéssel jár.
Több levegőt nyelünk le, ha kapkodva fogyasztjuk el az ennivalót, ezért szánjuk elegendő időt az étkezésekre. Ugyanez történik akkor is, ha szívószálon keresztül iszunk. Hagyjuk el a szívószálat, igyunk közvetlenül a pohárból.
Csakúgy, mint a szívószálból való ivással, a rágógumizással is több levegő jut a gyomrunkba. Ráadásul a rágó gyakran tartalmaz cukoralkoholokat (például xilitet és szorbitot), amelyek puffadást okozhatnak. A cukormentes édességek szintén édesítőszereket rejtenek, amelyeket a szervezetünk nem emészt meg jól. Törekedjünk ezek kiiktatására.
A gyomor-bél traktusban több gáz képződhet, ha problémáink vannak az étel megemésztésével. Többek szervezete nehezen tolerálja a tejcukrot. A tejtermékek mennyiségének csökkentése vagy elhagyása segíthet abban, hogy jobban érezzük magukat.
A bélrendszerben élő baktériumok fermentálják a cukrokat, ami gázképződéssel jár. Ez fokozódhat, ha túl sok cukrot viszünk be. A feldolgozott élelmiszerek és rágcsálnivalók bővelkednek ebben az összevetőben, ezért érdemes elkerülni őket.
Az alkohol irritálhatja a gyomor és a bél nyálkahártyáját, ami gyulladáshoz és intenzív gázképződéshez vezethet. Fokozza a vízvisszatartást a szervezetben, ami szintén hozzájárulhat a puffadás érzéséhez, így lehetőleg ne fogyasszuk.
A szénsavas italok puffasztó hatása közismert. A bennük lévő szén-dioxid hasfeszüléshez és bélgázossághoz vezet. Javasolt a fogyasztásukkal felhagyni.
A rostok szerepe
A rostok felszívják a vizet, megnövelik a széklet tömegét és fellazítják az állagát. Ezáltal csökken a székrekedés kockázata, ami gyakran jár együtt puffadással. Táplálékul szolgálnak a bélrendszerben élő jótékony baktériumoknak, amelyek segítenek az emésztésben és a tápanyagok felszívódásában.
Egyes tanulmányok szerint csökkentik a bélgyulladást, ami szintén hozzájárulhat a puffadáshoz. Túlzott mennyiségben azonban növelhetik a bélgázok mennyiségét, ezért óvatosan, hetek alatt növeljük meg a rostadagot. Emellett igyunk sok folyadékot, mivel a rost akkor fejti ki a hatását legjobban, ha folyadékot szív magába.
Fogyaszthat koffeint, aki állandóan puffad?
Gyakran hallhatjuk, hogy a koffein puffadást okoz, ám ez nem teljesen igaz. A koffeines italok, mint a kávé vagy az energiaitalok sokszor tartalmaznak más, puffadást okozó összetevőket, például tejet, cukrot, mesterséges édesítőszereket. Egyes emberek érzékenyebbek a koffeinre, náluk a koffein fogyasztása nyugtalanságot, szorongást vagy emésztési zavarokat szül. Ezek a tünetek közvetett módon befolyásolhatják az emésztést, fokozva a puffadást. Ha a kávét vagy más koffeines italt üres gyomorra isszuk, irritálhatja a gyomornyálkahártyát és bélrendszert, amire a szervezet puffadással reagál.
Az egyik legobb gyógyír a mozgás
A testmozgás felgyorsítja a bél perisztaltikáját, így a bélben lévő gázok és a széklet könnyebben távozhatnak. A székrekedés sokszor fokozott bélgázképződést eredményez. A mozgás megelőzheti és enyhítheti a székrekedést. A stressz negatív hatással van az emésztésre, azonban a fizikai aktivitás csökkenti a stressz-szintet, így közvetve javítja az emésztést. Az aerob mozgás (séta, futás, úszás, kerékpározás) kiváló választás, de a jóga egyes gyakorlatai is ellazítanak, csökkentik a stresszt és támogatják az emésztést.
A probiotikumok és a puffadás kapcsolata
Ha rendszeresen puffadunk, érdemes kipróbálni valamilyen probiotikus készítményt, hiszen rendkívül hasznosak lehetnek a probléma megszüntetésében. Ezek az élő mikroorganizmusok helyreállítják és fenntartják a bélflóra egyensúlyát, ami kulcsfontosságú a megfelelő emésztéshez.
Gyógynövényekkel a bélgáz ellen
Számos gyógynövény segíthet enyhíteni a tüneteket, amelyek görcsoldó, gyulladáscsökkentő és emésztést serkentő hatással bírnak. A borsmenta, kamilla, ánizs, koriander, édeskömény, kurkuma és gyömbér akár elrágcsálva, akár tea formájában is rendkívül hatékony.
Hogyan csökkenti a magnézium a puffadást?
A magnézium ellazítja a bél simaizmait, ami elősegítheti a rendszeres székletürítést és csökkentheti a székrekedést. Nyugtató hatása van, ezáltal mérsékli a stresszt és a szorongást, ami gyakran kiválthatja vagy súlyosbíthatja az emésztési problémákat.
Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha az állandó puffadás mellett egyéb tünetek is jelentkeznek, például véres széklet, fogyás, kismedencei vagy hasi fájdalom, valamint rendellenes méhvérzés, mindenképpen forduljunk orvoshoz.
Források:
https://www.webmd.com/digestive-disorders/remedies-for-bloating
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-get-rid-of-bloating-tips-for-relief